Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Filmer som man kan tro är serietidnings-
superhjältefilmer men som faktiskt inte är det…



Text och bild: Jan M. Komsa, 2018-04-21


Det här är en av två topplistor som jag har funderat på att göra ett bra tag. Spelfilmer som man lätt skulle kunna tro är direkt baserade på amerikanska serietidningshjältar à la Spindelmannen eller t o m Fantomen som lutar lite mer åt det "pulpiga" hållet men som, precis såsom rubriken förtäljer, faktiskt inte är det. Baserade på amerikanska serietidningshjältar alltså. Varken de traditionella färgglada superhjältarna eller de mörkare maskerade hämnarna. I kontrast till det har vi även den motsvarande listan över spelfilmer som man kanske inte tänker sig var baserade på amerikanska serietidningar... Men som alltså faktiskt är det. När jag återupptog hela den här idén tidigare i år tänkte jag att en topp-5 på respektive ämne dög gott och väl. Och tillsammans blev det ju typ en topp-10 ändå. Men så kunde jag inte undgå att komma på alltfler exempel på de mindre typiska serietidningsfilmerna. Kort sagt fick det alltså bli en topp-10 för vardera fall. Notera för övrigt att jag inte rangordnar följande filmer från sämst till bäst utan snarare från den film som man antagligen minst skulle kunna tro är baserad på en serietidningshjälte till den som man antagligen mest skulle kunna tro det... Om ni hänger med så långt... Då kör vi!


10. Unbreakable (2000)

M. Night Shyamalans Unbreakable från år 2000 omnämns ofta som en förvisso "realistisk" superhjältefilm men ändock en superhjältefilm och av den anledningen har jag också med den här. Däremot har jag aldrig fått intrycket av att det kanske rörde sig om en filmatisering av någon existerande serietidning och därför hamnar den också sist i listan. Jag har alltid tyckt att det är "glasklart" att denna sk superhjältefilm bara är en övernaturlig thriller med blott referenser till superhjältar i amerikanska serietidningar.


9. Underdog (2007)

Superhjältehunden à la Stålmannen i den fullkomligt urusla spelfilmatiseringen från 2007. Det är väl möjligt att man kanske misstar honom för antigen Stålis egen hund Krypto som har samma superkrafter och mantel som sin husse eller (mer troligen) Wonder Dog, än en annan superhjältehund med mantel som också är med i serietidningar från DC (men som också debuterade i TV-serien "Super Friends" på 70-talet). Underdog är dock en helt annan jycke som härstammar från en helt annan tecknad TV-serie från 1964 och alltså ingen serietidning.


8. Birdman (2014)

Det är lätt att föreställa sig folk få för sig den minst sagt surrealistiska Birdman-filmen vara baserad på någon existerande superhjälte ifrån amerikanska serietidningar. Michael Keaton, tidigare Batman, som Birdman och när man bara betänker exakt när i tiden filmen släpptes... Det är den nyaste rullen in på denna lista och vid det här laget hade superhjältefilmer baserade på serietidningar hunnit bli vad folk förväntar sig helt enkelt. Men icke, denna Birdman är faktiskt en originalproduktion.


7. The Meteor Man (1993)

Superhjältefilmatiseringar av serietidningar hörde ju inte direkt till vanligheterna på 90-talet. De mest framstående undantagen var de tre uppföljarna till Batman med Keaton, Kilmer och Clooney i varsin huvudroll. Intressant nog hade vi dock även en uppsättning filmer med svarta superhjältar att tillgå och då främst Marvel-seriernas Blade från 1998 med Wesley Snipes i huvudrollen samt DC:s Steel och Images Spawn från året innan och så Meteor Man från 1993. Och det fanns faktiskt en serietidning med Meteor Man från Marvel! Serietidningen baserades dock på just den här filmen och inte tvärtom.


6. The Toxic Avenger (1984)

Vem minns inte Toxic Crusaders från det tidiga 90-talet? Det fanns en linje leksaker à la actionfigurer, en tecknad TV-serie, en serietiding, videospel osv. Toxic-vågen slog till typ rätt efter Turtles och nog kändes det som att man på liknande sätt försökte återskapa sköldpaddornas succé. Den som känner till sin Turtles-historia vet väl att det hela började med en serietidning och då kanske man kan tro detsamma om Toxic. Men nej, för i Toxics fall började det snarare med indiekultrullen Toxic Avenger! Kuriosa nog kom både The Toxic Avenger och det första numret av Turtles-serietidningen ut i maj 1984.


5. Super (2010)

Jag gillar Super. Skarpt. Faktum är att det lätt är den bästa filmen som film betraktat på hela denna lista. Men så är ju det här som tidigare nämnt ingen bästa filmtopp i något avseende och då hamnar heller Super inte högst upp. Och när man väl ser filmen så tror jag att det ändå står ganska klart att den inte är baserat på något föregående. Men någon som inte sett den kan definitivt få för sig att Rainn Wilsons Crimson Bolt eller Ellen Pages Boltie skulle kunna vara baserade på "riktiga" serietidningshjältar.


4. Hancock (2008)

Det är Will Smith som superhjälte! Och vi snackar en äkta superman här med flygförmåga, superstyrka, osårbarhet och hela köret. De här i högsta grad generiska superkrafterna kontras dock med en mer okonventionell story där allas vår hjälte är utbränd och alkoholiserad och helt enkelt inte ses som vidare heroisk. Vilket gick hand i hand med andra filmer i genren från den här tiden, som The Dark Knight och Watchmen. Det vore med andra ord inte så långsökt om någon skulle tro att även den här filmen var baserad på en serietidning. Men icke. Det är en originalfilm alltså.


3. Darkman (1990)

Det är inte för intet som Sam Raimis Darkman från 1990 känns så mycket som en tvättäkta filmatisering av någon existerande serietidningshjälte tillika hämnare i stil med Batman eller The Shadow. Raimi hade vid den tidpunkten i sin karriär sedan länge haft siktet inställt på att göra en serietidningsfilmatisering och t o m försökt, förgäves, få rättigheterna till just Batman och The Shadow. Så när det sket sig på den punkten beslöt han sig för att skapa sin egen karaktär att göra film av. Ramis dröm slog ändå in till slut då han kom att regissera hela Spider-Man-trilogin fr o m 2002 men Darkman är alltså film först och främst.


2. The Shadow (1994)

Och när man talar om trollen... The Shadow, på svenska även känd som den Gäckande skuggan, Svarta skuggan eller just Skuggan, är sannerligen en gammal karaktär som t o m föregår självaste Stålmannen, Batman och Fantomen... Och tänk då på att de kom till under 1930-talet! Den vandrande vålnaden var först ut år 1936 följt av Stålis 1938 samt Läderlappen året efter. Så hur långt bakåt går då Skuggan? Juli 1930. Haken är dock den att The Shadow från första början var en karaktär som hördes PÅ RADIO och det var då inte förrän drygt ett årtionde därefter som Skuggis blev en serietidningshjälte.


1. Green Hornet (2006)

Den genom tiderna mest kända inkarnationen av Green Hornet är förmodligen TV-serien från 60-talet med någon snubbe som typ ingen längre minns i titelrollen men mest nämnvärt självaste Bruce Lee som hjältens medhjälpare Kato. Och man gjorde t o m en crossover med TV-serieversionen av Batman med Adam West! Green Hornet som serietidning fanns även så tidigt som 1940 så det vore ju heller inte konstigt om man misstog filmen år 2006 för att vara en serietidningstitel ursprungligen men icke minsann. För precis som föregående The Shadow så är även Green Hornet ett radioprogram från början, daterat 1936.

| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
Mångpopulärkulturella

Filmtopplistor
Filmorienterade listor
|- Bruce Willis-filmer
|- Filmer i Marvels Cine…
|- Filmer man kan tro är…
|- Filmer man kanske ej…
|- Fler filmer man inte…
|- Gamla roller i repris
|- James Bond-filmer
|- Kalkonfilmer
|- Moderna filmmonster
|- Originalfilmer om spel
|- Orsaker att hata Sp...
|- Seriehjältinnefilmer
|- Sjufilmer
|- Skräckisfavoriter
|- Steven Spielberg-filmer
|- Studio Ghibli-filmer
|- Tio Tim Burton-filmer
|- Tjugo Tim Burton-filmer
|- Tågfilmer
|- Universals monster...
|- Vattenspelfilmer
|
Väsentliga filmer...


Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.