Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor

Topp-10:
Pingviner



Text och sånt: Jan M. Komsa, 2023-08-04


En lista kring pingviner i populärkulturen. Nu i augusti, ja. För att varför inte? Pingviner är coola året runt... Och om det är något som Evangelion har lärt oss så är det att det finns väl varmvattenpingviner också! Nu snackar vi inte endast enskilda pingviner utan hela grupper också. Grupper, lag, flockar, whatever. Det blir pingvinrelaterat i alla fall. Jag utelämnar pingviner i videospel dock. Inte helt och hållet men till stor del. Anledningen till detta är att jag fann så många fall av videospelpingviner att det lätt kan bli en egen lista längre fram. Så för den här gången blir det alltså mestadels om pingviner från andra delar av populärkulturen.

10. Chilly Willy

Pelle Pingvin på svenska. Skapades 1953. Men inte under Disney och heller inte under Warner Bros utan under Walter Lantz Productions för Universal. Japp, de hade minsann egna tecknade figurer i stil med Kalle Anka och Bugs Bunny de också. Och vem minns inte sådana klassiska tecknade figurer som eh, Andy Panda eller Kalle Kanin? En stor hit hade de dock. Woody Woodpecker, eller Hacke Hackspett på svenska, är faktiskt från Lantz/Universal. Och så fanns det ju Chilly Willy också, eller Pelle Pingvin då. Som under loppet av drygt 20 år, från debuten 1953 fram till det senaste framträdandet 1972, trots allt medverkade i hela 50 stycken tecknade kortfilmer.


9. Pittsburgh Penguins

Hockey! Vi snackar Pittsburgh Penguins i NHL. Det klassiska lagmärket är det med en skämtsamt tecknad pingvin som spelar hockey och mest använt sedan starten 1967 har varit variationer på detta. Under en tioårsperiod, den bästa tiden, mellan 1992-2002, vilket råkade vara då jag liksom så många andra i min ålder hade något intresse av hockey, hade de dock ett annat (coolare) märke.


Många fans verkar ogilla det nya märket och jämföra pingvinen i det med en duva. Men vet ni vad, jag gillar det! Och jag gillar det mycket mer än det klassiska (och låt oss vara ärliga; löjliga) märket. Självklart spelar nostalgin in då det ju var märket från 1992 som jag växte upp med men jag tycker att det märket är tufft och stilrent. Det bättre märket helt enkelt.


8. Penguins of Madagascar

Pingvinerna från Madagaskar som gruppen kallas på svenska är... Pingvinerna från Madagaskar. Som i de datoranimerade Madagaskar-filmerna från DreamWorks. Den första filmen i serien kom ut 2005, uppföljaren kom ut 2008 och den tredje och fortfarande senaste delen kom ut 2012. Jag känner till dessa och har sett dem alla eftersom det var filmer som man som förälder fick sitta med och se tillsammans med barnen när de var små. De fyra pingvinerna i fråga; Skipper (Skepparn på svenska), Kowalski (tydligen en polsk pingvin), Private (Basse på svenska) och fåordige Rico (som jag inte har något att tillägga om), har varit med i alla tre Madagaskar-filmer och blev typ breakout-karaktärer från dessa. De fick sin alldeles egen spin-off-film år 2014 som var både en proper biolångfilm och den direkta fortsättningen på Madagaskar 3... Och då hade de redan sin egen datoranimerade TV-serie med, som gick från 2008 ända till 2015.



7. Happy Feet

Ännu en datoranimerad film, denna från Warner Bros. Inte lika stor som Pingvinerna från Madagaskar eller Madagaskar som franchise men är å andra sidan en bättre film. Vann faktiskt en Oscar för bästa animerade film från 2006. Galna George Miller som regissör och med bl a Elijah Wood, Robin Williams, Hugh Jackman och Nicole Kidman i rollistan. Såg rullen när den var aktuell och tyckte om den. Efter den vemodiga March of the Penguin, dokumentärfilmen från samma år, var Happy Feat välkommet uppmuntrande liksom. En uppföljare med i stort sett samma personer bakom gjordes 2011 men lyckades ej fånga vare sig publikintresset eller kritikernas gunst på samma sätt som originalfilmen. Och själv har jag bara sett den första filmen.



6. The Penguin

Serietidningskaraktär från DC. En av Batmans mest kända och äldsta skurkar, från så långt bakåt som 1941. Själv är jag dock som mest bekant med Pingvinen från de tecknade TV-serierna och tillhörande långfilmerna, och då först och främst Batman the Animated Series. Denna version baserades då rakt av på Danny DeVitos gestaltning i Tim Burtons Batman återkomsten från 1992. Pingvinen är alldeles säkert den med i särklass högst populärkulturhistorisk status av alla här på listan men eftersom karaktären trots allt är en man och egentligen inte alls pingvin så hamnar han dock ändå utanför topp-5:an. Sorry Oswald Cobblepot, men så är det. Så är det bara.



5. Pokémon-pingviner: Piplup -> Prinplup -> Empoleon

Piplup, Prinplup, Empoleon, fr o m den fjärde generationen av spelen; Pokémon Diamond, Pearl och Platinum som kom ut mellan 2006-2009 till Nintendo DS. Den slutgiltiga evolutionsformen Empoleon är ju säkert baserad på kejsarpingvinen, den största och tyngsta fortfarande levande pingvinarten i verkligheten. Spelpingviner fast vi snackar inte bara spel då Pokémon blivit en hel media-franchise med animé och en massa merch i spetsen, däribland söta kramgoa nallar. Det är egentligen allt jag har om dessa. Jag spelade mycket Pokémon under första och andra generationen på Game Boy och Game Boy Color men sedan tog jag i princip en lång break från huvudserien fram till den senaste generationen på Switch. Så att några starka band med arter som tillkom under GBA, DS- och 3DS-åren har jag ej. Men jag känner ändå till dessa pingviner. Jag känner t ex igen Piplup från både animé-serien och nya Pokémon Snap och jag är bekant med alla evolutionsformerna från Scarlet och Violet. Och jag tycker att denna art passar bra som Pokémon. Och det är klart att det ska finnas Pokémon-pingviner. Och nallarna är ju allt goa.



4. Poppers pingviner

Bok från 1930-talet och spelfilm med Jim Carrey från 2010-talet. Och det är bara Poppers pingviner på svenska, ja. För att "Herr Popper" gick väl inte för sig i Sverige..? Inte när det kom till filmen från 2011 i alla fall... Boken från 1938 översattes däremot till just Herr Poppers pingviner när den gavs ut i Sverige 1957. Och det är en barnbok som handlar om hur herr Popper med sin familj finner sig ta hand om en familj pingviner. Filmen, en familjekomedi, moderniserar berättelsen. Vi såg denna på bio av någon jävla anledning, endast kvinnan och jag. Sedan köpte vi den på DVD åt barnen. Barn gillar pingviner.



3. Miyamotos pingviner

Shigeru Miyamotos pingviner närmare bestämt. Mannen bakom Mario alltså, för de som läser på den här sidan som inte visste det. Vi finner flera pingviner, både stora och små, mest märkbart i Super Mario 64 och Mario Kart 64 samt efterföljande Mario Kart-spel. Men även Super Mario Galaxy-spelen är hemorter åt många pingviner och där får man bl a simma och dyka med pingvinerna i smått härliga tropiska miljöer ute i rymden.


Men redan i SMW2: Yoshi's Island fanns pingviner. Bumpties kallades de där. Och de återvände i senare lir med Yoshi; Tetris Attack, Yoshi's Story, Yoshi's Island DS, Yoshi's New Island, Yoshi's Woolly World och Yoshi's Crafted World. De medverkar också i Paper Mario-spelen där de dock endast kallas penguins. Men allra mest framträdande och minnesvärda var trots allt pingvinerna i de tidiga N64-spelen. Shigge gillade tydligen dem så mycket att han ville ha med sådana pingviner i alla Nintendo-spel som gjordes därefter men möttes visst av motstånd bland de andra i teamet. Så att gränsen för Miyamotos inflytande går vid pingvinmedverkan. Och inte att förglömma har vi såklart pingvinerna i den nya Super Mario Bros-filmen. Gjorda världsberömda inte minst tack vare att de stod i rampljuset i den första trailern då de lät Bowser smaka på deras vrede. Var pingvinernas medverkan i filmen på Shigges initiativ tro? Men även om det nu inte var hans förtjänst så var det då alldeles säkert till Shigges stora förtjusning. Och för all del. Karln gillar uppenbarligen pingviner. Låt honom ha sitt roliga.



2. Pingu

WTF? Pingu är inte äldre än från 1990?! Eller tja, pilotavsnittet är visserligen från 1986 men TV-serien började sedan inte sändas förrän 1990. Huh. Där ser man. Serien pågick också fram till 2006, även om det dröjde något år mellan tredje och fjärde säsongen och därefter drygt tre år innan femte säsongen i början på 2000-talet. Pingu handlar om pingvinen Pingu och hans vardagliga liv och är väldigt märkbart claymation (leranimation alltså). Ursprungligen en schweizisk TV-serie. Produktionen flyttades till Storbritannien inför femte säsongen 2003. Pingu är numera såklart mer populär i Japan än någon annanstans och enligt uppgift tydligen som allra mest så bland japanska skolflickor i åldrarna 13-17. Exakt varför kan man undra. Jag minns Pingu mycket väl från min egen barndom, från när jag var 6-8 år gammal. Jag minns att jag då trodde att den gamla serien var mycket äldre egentligen, att det var något från 60- eller 70-talet som de visade repriser av. Som Familjen Flinta eller nåt. Jag hade ingen aning om att det var en helt ny serie producerad för 90-talet som jag tittade på. Och jag minns även att jag redan vid 7-8 års ålder tyckte att jag var för stor för Pingu. Nåväl. En datoranimerad japansk reboot gjordes 2017.


1. Pen Pen

Förstaplatsen går givetvis till Pen Pen som vi känner till från Neon Genesis Evangelion, Gainax kultförklarade mecha-animé-serie som ursprungligen sändes 1995-1996. Pen Pen är Misato Katsuragis husdjur. En sk "varmvattenpingvin", en påhittad art för serien, som bor i en andra frys som hon har i sin lägenhet. Pen Pen tycks vara ovanligt intelligent för en pingvin då man kan se honom gå runt i lägenheten och agera som om han vore människa, sitta och läsa dagstidningen och sånt. Förmodligen till följd av genetiska experiment. En skämtkaraktär såklart. Lätt en av fanfavoriterna. Kanske för att han inte har någon "wacky" personlighet utan är mest bara... Chill. En chill pingvin kort och gott. Så underbart.




| Till toppen av sidan |

Till arkivet!
Allehanda topplistor
Multipopulärkulturella
|- 4x4 Popkulturella 4:or
|- Annorlunda julsagor
|- Artister likt tecknade...
|- Benrangel/benskallar
|- Björnar
|- Dinorelaterade grejer
|- Enögda typer
|- Gula saker
|- Gula saker igen...
|- Gröna saker
|- Hajrelaterade grejer
|- Harar och kaniner
|- Hattklädda typer
|- Häftiga häxor
|- Kaffekoppar
|- Krabbdjur för kräftskiva
|- Krig mot maskiner
|- Monster Mash-Ups
|- Pingviner
|- Pirater i populärkultur
|- Piratkaptendonnor
|- Pumparelaterat tjofräs
|- Rödblå saker
|- Speedsters
|- Switch merch vi inte...
|- Ugglor
|- Zombierelaterade saker
|- Zombierelaterat igen...
|- Äggrelaterade grejer
|
Mångpopulärkulturella


Filmtopplistor
Filmorienterade listor
Väsentliga filmer...

Videospeltopplistor
"Bäst av" i alla kategorier
Random spellistor

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.