Aktuellt

Arkiv

Fakta för fan

Lekcenter

Perspektiv & Retrospektiv

Topplistor


Text och bild: Jan M. Komsa, 2007-02-26

TILLÄGG, 2007-07-11: Den där Dylan har lyckats leta fram logotypen samt
bilder från en katalog med reklam för Bad Eggz-figurerna. Bra jobbat!

TILLÄGG, 2020-04-12: En nyköpt gamla Bad Egg öppnas ur förpackningen

Bad Eggz Bunch gjordes år 1992 av Lewis Galoob Toys och var något av en spin-off på Trash Bag Bunch som Galoob släppte bara året dessförinnan. Precis som med Trash Bag Bunch bestod Bad Eggz Bunch av små och orörliga men tämligen detaljerade monsterfigurer som säkerligen var tänkta att samlas på. Och precis som i fallet med Trash Bag-figurerna som låg gömda i sina små soppåsar kunde man heller inte se vilken Bad Eggz-figur man köpte på sig eftersom även dessa befann sig inneslutna i något som likaså var hela linjens gimmick. Trash Bags-figurerna var som redan nämnt dolda i soppåsar som man skulle stoppa i vatten för att de skulle fräta sönder, medan Bad Eggz-figurerna var dolda i (just det) små slemfyllda ägg som man helt enkelt skulle krossa i handen. Ur det krossade ägget flöt det konstigt luktande slemmet fram och inuti slemmet hittade man den lilla plastfiguren.

Även om slemfaktorn var tämligen populär bland små grabbar på den tiden fanns det annat som stjälpte idén med Bad Eggz Bunch. Dels byggde ju hela den här gimmicken på en engågsprodukt som inte gav något långvarigt nöje. Detta var visserligen fallet med Trash Bag Bunch också men tillskillnad från de färgstarka Trash Bag-figurerna var Bad Eggz-figurerna enfärgade och dessutom endast hälften så stora som sina förebilder. Inte särskilt spännande alltså... De olika färgerna som vi känner till var röd, gul, lime, lila samt blå. Själv hade jag bara tre stycken Bad Eggz-figurer då det begav sig och lustigt samt förargligt nog så var de röda allihopa... Vår skribent Dylan här på POPKORN låter däremot meddela att han minsann hade en gul figur.

Bad Eggz Bunch gjorde alltså ingen stor succé på marknaden och figurerna är idag väldigt sällsynta och svåra att få tag på. Det är inte många som överhuvudtaget kommer ihåg dem, något som delvis kan bero på att somliga blandar ihop dem med de betydligt mer framgångsrika Monster in My Pocket som också var små, orörliga och (oftast) enfärgade monsterfigurer från just den här tiden. Det allra säkraste sättet att kolla om just DU har en Bad Eggz-figur är genom markeringen. Denna kan vara ganska svår att tyda men under bra belysning så syns det i alla fall att de är markerade med "© 1992 L.G.T.I." vilket ju då givetvis står för Lewis Galoob Toys Inc (och Trash Bag Bunch hade f.ö precis samma markering men med årgång 1991 på figurerna ur första serien).

Två av mina tre Bad Eggz-figurer Ovan till höger följer urklipp utifrån en katalog med reklam för Bad Eggz-leksakerna, där det även framgår exakt vilka figurer som fanns tillgängliga. Vi får lov att säga bra jobbat till Dylan här på POPKORN för ytterligare ett fynd (klicka på bilden här ovan till höger för att förstora den).

Här till vänster följer för övrigt en bild på mina egna röda små gubbar... Såklart hittade jag endast två av mina tre i garderoben och såklart så hittar jag inte just min allra första figur som ju är den som betyder mest för mig i sentimentalt värde. >_<


Min nyköpta gamla Bad Egg öppnas ur förpackningen
Det blev först ett extra inlägg för toybloggen innan det nu uppenbarligen även hamnade på själva Bad Eggz-delen av POPKORN. För har man väl visat A får man väl visa B och allt det där. Och då det var något av en "uppföljare" till inlägget om de nya nya och nya gamla toysen inköpta där ovan kändes det liksom mest rätt att avsluta vad som har påbörjats i en och samma del av sidan. För om det är något jag störde mig på som fan som gammal Spidde-läsare så var det alla de där jävla följetongerna som påbörjades i en tidning, t ex Amazing, och sedan fortsatte i tre andra tidningar så att man aldrig fick läsa början, mitten och slutet i en och samma tidning liksom. Och även om de samlade äventyren i samma tidning i Sverige så skar det sig alltid något enormt med de olika tecknarnas vitt skilda stilar. Det var helt uppenbart att innehållet hade pusslats ihop likt Frankensteins monster när det egentligen inte borde ha splittrats till att börja med. Men nu ska ju detta handla om min nya gamla Bad Egg nyligen öppnad ur förpackningen under tiden som jag plåtade hela händelseförloppet så raskt över till saken!

Okay. Först en närmare bild på den vid tidpunkten för då bilden togs ännu oöppnade förpackningen framifrån... Samt på baksidan. Där man för övrigt kan se alla figurerna som ingick i serien och vilka olika färger man kunde få. Färgerna var dock helt random. Det var inte så att varje figur hade sin bestämda färg utan varje figur kunde mao komma i vilken färg som helst. Raskt vidare. Tredje bilden ovan från vänster är inte samma som den första. På den första ligger förpackningen platt ner med framsidan upp. På den tredje står förpackningen på mitt skrivbord lutad mot väggen bakom. Visserligen är det väldigt lite skillnad märker jag nu när jag tittar på det... Men ändå. Jag ville ändå plåta allt steg för steg och då blev det liksom så här. För i nästa steg tillika fjärde bilden från vänster här ovan har jag nämligen tagit ut ägget ur den yttre plastbubblan på förpackningen. Skickligt gjort av mig utan att råka riva sönder delar av omslagsbilden, jag vet.

Mmmkay. Här kommer vi till det som en gång i tiden, för sådär 27 år sedan närmare bestämt, var den roliga biten. Nämligen att krossa ägget i handen så att slemmet innuti flöt ut. Dessvärre gick det inget vidare med det som ni kan se här ovan. Ägget krossades som det skulle. Det var bara att klämma åt med handen. Men det kom inget slime så... Vad hände egentligen med med det?

Jo, ni förstår... Efter mer än 25 år efter dess förmodade bäst före-datum så hade slemmet torkat ihop till en liten klump. Och där har ni det nu. Uttorkat gammalt slime från tidigt 90-tal. Och där har vi också min nya lilla monsterfigur som jag ställt upp. Zygoshark. Det här är min fjärde Bad Eggz-gubbe, efter Eggz Benetick, Egg Gripper och Poacher. Och typiskt nog så fick jag en röd variant igen, för fjärde gången på raken. Jag har bara röda figurer alltså. Nåväl, även om det inte blev exakt vad jag hade hoppats på, dvs flytande slime och någon annan färg på figuren än en som jag redan hade flera figurer av, så var det i alla fall kul att öppna en gammal Bad Eggz ur originalförpackningen för första gången på typ två och ett halv årtionde. Snacka om nostalgi! Och jag fick åtminstone en typ av figur som jag inte hade sedan innan och ingen dubblett. ^_^

PS. Ja, nu hamnar alltså hela detta "Min nyköpta gamla Bad Egg öppnas ur förpackningen"-stycke av toybloggen även här i själva Bad Eggz-delen av hela sidan. Ärligt talat lyckades jag glömma bort att jag redan från början tänkte lägga upp detta både där och här. Tanken var mao inte att det skulle gå 3-4 månader emellan. Det var när jag började fundera på om Monty Python och jakten på den heliga Graalen, filmen, var "påskig" nog som jag även kom att tänka på påskägg, som i om man kunde göra något i form av ett litet påskägg för sidan utöver den texten och DÅ slog det mig plötsligt. Den här Bad Eggz-grejen skulle ju egentligen komma upp här också redan i samband med årets första inlägg i toybloggen men det glömdes visst bara bort. Trots att jag t o m skriver om figuren ur ägget i fråga i det där inlägget... Nåja, nu blev det passande nog ett påskägg av den saken. Texten ovan, fram till detta PS då, är för övrigt bara pyttelite redigerad från ifjol.

| Tillbaka till toppen |

Till arkivet!
Lite av varje

|- GLO Friends
|- Powers of Grayskull
|- Trollfrisyrer
|- Vår egen toyblogg

Robotar och sånt

|- Multimac
|- Robot Leo 1004
|- TF/TFG Cindersaur
|- TF G2 Axelerators
|- TF G2 Grimlock
|- TF G2 Skyscorchers
|- Transformers WFC

Smågubbar

|- Bad Eggz Bunch
|- M.U.S.C.L.E.
|- Monster in My Pocket
|- Savage Mondo Blitzers
|- Trash Bag Bunch
|- Zbots

Småvärldar

|- Mighty Max
|--- 1:a vågen i fokus
|--- 2:a vågen i fokus
|--- 3:e vågen i fokus
|--- Bortom 3:e vågen
|--- Mighty McMax-set

POPKORN bedrivs som en helt fristående ideell sysselsättning och är inte del av något
annat samfund, samarbete eller liknande. Ansvarig uppläggare för sidan är Jan Komsa.